Schutting leggen, plaatsen of ophalen.

Soorten

Schutting soorten

Welke verschillende soorten schuttingen zijn er? Grofweg kun je schuttingen in een aantal groepen verdelen. Schuttingen van naaldhout, schuttingen van hardhout en schuttingen met een betonconstructie.

Verschillende soorten schuttingen

Welke verschillende soorten schuttingen zijn er? Grofweg kun je schuttingen in een aantal groepen verdelen. Schuttingen van naaldhout, schuttingen van hardhout en schuttingen met een betonconstructie. Elk type schutting heeft zo zijn eigen voordelen en eigenschappen. Hieronder vindt u een opsomming van de verschillende soorten schuttingen en de eigenschappen daarvan.

Schuttingen van Naaldhout

Doordat naaldhout relatief zacht is en daardoor eenvoudig te bewerken zijn schuttingen van naaldhout in vele soorten en maten verkrijgbaar.

  • 18, 19 en 21 planks
  • horizontaal of verticaal bevestigd
  • recht of rond aan de bovenkant
  • met uitsparing voor trellis scherm

Naaldhout is afkomstig van naaldbomen zoals de fijne spar, de larix, of grove den. Doordat naaldbomen relatief snel groeien krijgt het hout een zachtere structuur dan bijv. loofbomen. Dankzij de zachte structuur van het naaldhout vergaat het zeer snel. Impregneren is dan ook noodzakelijk om de levensduur van de schutting te verlengen.

Dankzij het koudere klimaat groeien naaldbomen in Scandinavië minder snel. Het hout krijgt daardoor een sterkere structuur en gaat dan ook langer mee dan het hout dat afkomstig is uit een zachter klimaat. Vraag hier specifiek naar bij het doen van een aankoop.

Schuttingen van Hardhout

Vrijwel alle loofbomen worden aangemerkt als hardhout. Toch zijn bij lange na niet alle loofbomen geschikt voor het vormen van een schutting. Verschillende houtsoorten zijn te kostbaar andere hebben een te grove tekening. Vrijwel alle schuttingen worden gemaakt van tropisch hardhout, en dan met name Bankirai en Azobé.

Doordat hardhout relatief prijzig is wordt er meestal zuinig omgegaan met de hoeveelheid hout die gebruikt wordt. De tuinschermen zijn gevormd van planken die minder dik zijn, 1,2 of 1,4 centimeter. En vaak worden ook het aantal gebruikte planken beperkt.

Schuttingen met hout beton

Houten schuttingen krijgen na verloop van tijd vrijwel allemaal met hetzelfde probleem te maken. De houten palen die in de grond staan gaan rotten. De grond waarin de palen staan is vrijwel altijd vochtig, dit zorgt ervoor dat het onderste deel dat voor de stevigheid zorgt gaat rotten. Na een stevige storm legt de schutting dan het loodje. Om dit probleem tegen te gaan is de hout beton schutting ontworpen. De meest kwetsbare delen van de schutting worden daarbij vervangen door beton. Dit rot niet weg waardoor de levensduur van de schutting aanzienlijk verlengt kan worden.

Bij een hout beton schutting zijn zowel de palen als het onderste deel van de schutting van beton. Dit kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

  • Het beton kan geleverd worden in licht grijs, antraciet maar ook bruin.
  • De onderplaat kan ook dubbel gestapeld worden tot 0.5 meter hoog.
  • De onderplaat kan van allerlei motieven worden voorzien.
  • De palen kunnen een ronde of puntige afwerking hebben.

Binnen de betonconstructie kunnen alle standaard tuinschermen worden gehangen. Standaard is de afmeting 1.80 x 1.80 meter. Panelen kunnen echt ook op maat worden gemaakt door deze af te zagen. Hetzelfde geldt voor de onderplaat, hiervoor kan een bandenzaag worden gebruikt.

Inloggen